Is het slim om dingen op afbetaling te kopen?

Gepubliceerd op 28 augustus 2023 om 13:22

Het kopen op afbetaling kan handig zijn als je een product nu nodig hebt maar het volledige bedrag niet direct kunt betalen.
Maar het kan leiden tot extra kosten door rente en financiële verplichtingen op de lange termijn.
Helaas wordt niet altijd (meestal niet!) duidelijk aangegeven wat de risico´s zijn als je koopt of afbetaling.
Eerder wordt de nadruk gelegd op wat er maandelijks afbetaald moet worden in plaats van dat het totale kostenplaatje in beeld gebracht wordt.
Dit kan mensen misleiden over de werkelijke financiële verplichting.  

Kopen op afbetaling kan de volgende risico´s met zich meebrengen:

  • Hogere totale kosten: Vanwege rente en eventuele extra kosten kan het uiteindelijke bedrag dat je betaalt hoger zijn dan wanneer je het product direct zou kopen.

  • Financiële verplichtingen: Je gaat een financiële verplichting aan om regelmatige betalingen te doen, wat je flexibiliteit kan beperken en je in financiële problemen kan brengen als je inkomen verandert

  • Invloed op kredietwaardigheid: Als je betalingsachterstanden hebt, kan dit je kredietwaardigheid schaden en invloed hebben op je vermogen om in de toekomst krediet te krijgen.

  • Onvoorziene gebeurtenissen: Als er zich onverwachte gebeurtenissen voordoen, zoals verlies van inkomen of gezondheidsproblemen, kun je moeite hebben om aan je betalingsverplichtingen te voldoen.

  • Verleiding tot overbesteding: Het kan verleidelijk zijn om meer uit te geven dan je je eigenlijk kunt veroorloven, omdat je denkt dat je de kosten later wel kunt aflossen. Dit geldt zeker met de nieuwste betaalmethode: Achteraf betalen in drie termijnen via Klarna.

 

Kopen op afbetaling wordt niet zonder reden zo aantrekkelijk gemaakt.
Het concept is ontstaan om de toegang tot producten en diensten te vergroten.

  • Het speelt in op onmiddellijke behoefte: Het stelt mensen in staat direct te profiteren van een product of dienst zonder dat ze de financiële middelen hebben om het bedrag (in één keer) te voldoen.
  • Het zorgt voor meer verkoopstimulans: Voor bedrijven kan kopen op afbetaling de verkoop stimuleren waardoor zij zich tevens richten op een bredere doelgroep.

Zelf informatie inwinnen alvorens je een betalingsverplichting aangaat, is dan ook aan te raden.
Het is tevens belangrijk om bovenstaande risico's te overwegen en te beoordelen of kopen op afbetaling echt de beste optie is voor jou.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.